VALENTINA DE PIANTE (RO/IT)
01.11 | 21:00 | WASP black box

BODY OF GRACE

Coordonator: Valentina De Piante Niculae
Choreografie si cercetare: Valentina De Piante Niculae, Valentina Dal Mas
Înregistrări scrise:  Brailleway
Înregistrări audio: Christian Marchi
Pian: Silvia Ioana Niculae
Productie: Asociația 4 Culture, WASP – Working Art Space & Production, Jardin d’Europe
Cu sprijinul: Istituto Italiano di Cultura “ Vitto Grasso”- Bucuresti , C32- Forte Marghera, Avenal ADS-Cervignano del Friuli

vp

Proiectul se naște ca traseu al unei cercetari ce iese dintre granițele corpului, imaginii și sunetului. Este un studiu asupra timpului: despre memoria și atemporalitatea proceselor care, deși vechi, pot reapărea în prezent. Este un studiu asupra spațiului și asupra materiei memoriei: despre depășirea experiențelor și densităților corporale, sonore și imaginare, cu care corpul a făcut cunoștință.

“Îmi place palpitarea aceea a luminii, suflul vital al vântului-suflet și apoi neantul, momente în care dispare tot, invizibilitatea lucrului care atrage atenția din nou pentru a ne vorbi la un nivel și mai adânc,despre ceea ce nu se vede decât cu sufletul.”

Valentina De Piante Niculae este coregraf și dansator, doctorand în artele spectacolului și profesor asistent la secția de Coregrafie din cadrul UNATC I.L. Caragiale din București. Susține laboratoare în universități și instituții de cercetare precum: Facultatea de Teatru și Arte din Iași, CNDB, Facultatea Babeș Bolyai din Cluj, Universitatea de Arte din Târgu Mureș. În 2009 a participat în cadrul seminarului TTT – Teaching The Teachers – București, alături de Jan Ritsema, Bojana Cvejic, Jan Kopp și Jennifer Lacey, în 2013 a participat la platforma TTT de la Budapesta. Din toamna anului 2013 va începe cursurile de formare a metodei Feldenkrais, la Institutul Feldenkrais-Milano 8 pentru a deveni practician al metodei.

Brailleway este numele de scenă al lui Gaetano Liberti, născut la Roverto (Italia) în 1983. După finalizarea Școlii de Artă din Trento în 2004, se înscrie la High Training Course for the Actor condus de Cesare Ronconi (Teatrul Valdoca) și începe un studiu personal asupra corpului, mișcării fizice, vocii și sunetului. În perioada 2005-2008 este actor la Teatrul Valdoca, în  Paesaggio con fratello rotto – trilogie, dar își face apariția și în diferite alte proiecte. În 2006 joacă pentru Motus în A place, [that again]. Din 2006 colaborează cu colectivul artistic Opera. În 2005 creează Brailleway, o identitate prin care creează producții cinematografice, instalații și face cercetări pentru noi instrumente. A colaborat și a lucrat cu diverși artiști contemporani internaționali și din Italia. Pentru moment, mare parte din cercetările sale sunt concentrate pe sunet, pe limitele cinemaului-dispozitiv, pe cadru și off-screen.

Din 2006 și până în 2008 Valentina Dal Mas urmează un training profesional de dans, sub îndrumarea lui Ornella Pegoraro, a Barbarei Canal și a Francesăi Foscarini la Center for Training Dance Schio (VI). În aprilie 2008 obține EAT pentru dans contemporan la Marsilia. În Paris studiază în mare parte cu Dominique Uber, Lola Keraly, Serge Ricci, Rosalind Crisp, Susan Buirge, Nina Dipla și Carolyn Carlson. De asemenea, abordează domeniul teatrului și colaborează cu Collettivo teatrale Livello 4. În iunie 2012, “futuri voli”, unul dintre spectacolele acestora, este selectat să participe la Fringe Festival din Roma. Valentina Dal Mas interpretează un rol în “Medea”, în compania teatrului  fatebenesorelle al Patriciei Zanco; este implicată  în proiectul artistic “Body inside” desfășurat la c32performingartworkspace în Forte Marghera(VE) cu Valentina De Piante; a participat de asemenea la WEYA (World Event Young Artists) din Nottingham (UK) cu solo-ul Tanzformation, în coregrafia Christiana Battistella. Împreună cu  Marianna Andrigo apare în 21, un grup de performeri și de artiști de muzică electronică. A câștigat audiția pentru opera Nabucco, în coregrafia Simona Bucci și avându-l ca director de orchestă pe Claudio Abbado, de la teatrul alla Scala din Milano. În prezent lucrează cu Michela Lucenti, coregraf și director artistic al “Balletto Civile“ din Parma. Include practici ale metodei Feldenkrais și Ashtanga Vinyasa yoga în antrenamentele zilnice.

Christian Marchi s-a născut în Rovereto (Italia) în 1975. În 1994 obține o diplomă de studii tehnice de cinci ani. În 1998 participă la un curs pentru tehnicieni de teatru (operator de sunet) organizat de European Social Found în Bolzano (Italia). Interestul său pentru sunet s-a întâlnit cu aplicarea acestuia atât practic, cât și teoretic. Începând cu 1999 a fost inginer de sunet și designer de sunet pentru teatru. A realizat inregistrări și mostre de sunet pentru filme artistice, scurt-metraje și radio. A realizat înregistrări pe teren, compoziții, soundscapes, analize, studii și procesări de înregristrări. A făcut cercetări în zona teoretică, pe care le-a pus în practică în ceea ce privește utilizarea și metodologia de sampling. Reflectează asupra sensului sunetelor reale și al sunetelor înregistrate. Relații cu muzica electronică și musique concrète, cercetări fonografice, restaurare audio și conversii digitale.