Angela Vadori
21.09 – 25.09 / 11:00 / WASP

CRITICAL ENDEAVOUR

angela vadori

Seria de workshop-uri, coaching projects şi master classes din cadrul eXplore dance festival #8 debutează în data de 21 septembrie, cu atelierul “Critical Endeavour” condus de către Angela Vadori (Austria).

„Dacă exista o atitudine pe care trebuie sa o depasim, aceasta este închistarea paneuropeană  autoprotectoare, pentru care Europa este de interes doar atâta timp cât formează o bariera împotriva restului lumii: un motiv în plus pentru a ne pune speranţa într-un interculturalism extra-european care sa dea o mână de ajutor teatrului de astăzi.“ (Patrice Pavis)

Interculturalitatea în arta contemporană nu este nici un ideal, nici o necesitate; este un fapt cu implicaţii sociale şi politice de amploare. Este de asemenea un fapt care trebuie să fie tratat in mod critic, cu informare şi rigurozitate. Relaţiile multiple şi complexe dintre teatru/performance şi cultură au fost tratate în mod extensiv de cercetatori ca Victor Turner şi Richard Schechner, dar dincolo de această abordare antropologică zona interculturalităţii este în mare parte ignorată. Ce implică ideea de cultură pan-europeană mai sus menţionată? Cărui scop poate să-i servească? Când arta este impregnată cu diferite structuri de gândire şi estetici, cum mai poate critica să o analizeze şi ce întrebări trebuie să-şi pună, de asemenea, ei înseşi? Interpretările critice ale dansului/performance spun întotdeauna o poveste. Una din multele care există. Provocarea este să ne confruntăm cu această pluralitate şi poziţia fiecăruia față de ea.

Câteva din problemele care vor fi discutate în cadrul acestui atelier prin investigarea relaţiilor şi implicaţiilor interculturalităţii includ:

–          Aspecte culturale universale şi particulare. Cât sunt de utile?

–          Relaţia dintre „artă“ şi „pricepere“ (sau arta ca religie vs. arta religioasă)

–          Structuri dialogice/polilogice – şi ce alte opţiuni mai pot exista

–          Implicații etice ale diferitelor culturi

Metodologia va include lectura atentă de performance-uri/texte, discuţii/dialoguri şi producţie de texte (într-un cadru informal). Participanții vor avea materiale (lecturi etc) la dispoziție.

Angela Vadori

Performer în dans contemporan, absolventă a SEAD (Salzburg Experimental Academy of Dance), studii parţiale de Filologie Italiană la Universitatea Paris-Lodron din Salzburg. În prezent studiază Filosofia la Universitatea din Viena. În ultima perioadă predă în principal dramaturgie practică pentru dans, studii de dans/teorie şi critică de dans, printre altele, la Maska Ljubljana, SEAD Salzburg, Institutul Slovac de Teatru, Impulstanz/Jardin d’Europe.

Scriitor de dans publicat începând din 2009/2010, în majoritate publicaţii de conferinţe, contribuţii incluzând publicaţia Academiei de Dans Nomad, publicaţii pe internet pentru Maribor Cultural Capital și corespondent pentru Dance Europe Magazine.

A lucrat ca dramaturg şi consultant dramaturgic cu Gregor Kamnikar şi Silke Grabinger printre alţii şi ca producător din 2002 pentru numeroase instituţii culturale. În calitate de curator şi co-director al Teatrului Inboccalupo din Buenos Aires, a organizat discuţii, ulterior publicate, între dansatori, coregrafi şi teoreticieni. A fost producător pentru nadaLokal Vienna în 2011-2012 şi pentru nadaproductions în aceeaşi perioadă. În prezent este producător executiv pentru o producţie Ismael Ivo şi responsabil al programului european şi producţia Fidet Festival din Santiago de Chile. Este membru al CID-UNESCO.


Program:
21 – 22 septembrie: 11:00 – 15:00
23 – 25 septembrie: 18:00 – 21:00

Workshop-ul se adresează unui număr de maxim 15 participanţi, interesaţi de teorie şi scriere critică, dramaturgie în dans şi performance.
Inscrierile* se fac la adresa: workshops@exploredancefestival.ro, prin trimiterea unui CV/biografie în limba engleză.
Donaţie recomandată: 100 RON.
Termen limită pentru înscrieri: 20 septembrie 2013

* Donaţia recomandată se achită cu o zi înainte de începerea cursului, la WASP, între orele 10:00-17:00, şi nu va putea fi returnată ulterior.
Cei înscrişi se obligă să fie disponibili pe întreaga durată a workshop-ului.


eXplore dance festival 2013 este realizat cu sprijinul Programului Cultura al Uniunii Europene.
Proiect cultural finanţat de către AFCN – Administraţia Fondului Cultural Naţional, Primăria Sectorului 1, Goethe Institut.

Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului, iar Comisia nu este responsabilă de utilizarea informaţiilor conţinute de această comunicare.