Eszter Salamon (HU/DE)
05.10.2013 / WASP

MELODRAMA

Concept, interviuri & performance : Eszter Salamon
Text: Krimerné Dr. Eszter Salamon
Muzică: Terre Thaemlitz
Editare muzică / Sound mix: Sabine Ercklentz
Imagine: Angela Anderson
Management tehnic: Andreas Harder
Organizare & Producție: Alexandra Wellensiek/Botschaft
Finanțat de: Hauptstadtkulturfonds
Co-produs de: Berlin Documentary Forum 2 (Berlin), far°-festival des arts vivants (Nyon), Next Festival (Valenciennes)
Susținut de: Le Kwatt

Vezi Trailer Melodrama: http://issuezero.org/mi.php?id=10

ezter

Prezentarea Melodrama la București este susținută de NATIONALES PERFORMANCE NETZ (NPN)  International Guest Performance Fund for Dance, finanțat de  Federal Government Commissioner for Culture and the Media pe baza deciziei Parlamentului German

Melodrama este un solo documentar în care Eszter Salamon reia interviuri realizate în 2006 și 2012 cu o femeie dintr-un sat din sudul Ungariei și care, întâmplător, are același nume cu artista.

Interpretându-și tiza, Salamon joacă povestea vieții femeii de 62 de ani, redă gesturile și mișcările acesteia în așa fel încât spectatorii pot experimenta, în decursul performance-ului, întreaga experiență de viață a acesteia.

Rezultatul este o meditație nu doar asupra posibilității de a intra în pielea altcuiva, dar asupra măsurii în care speranțele și dorințele depășesc determinările de clasă, vârstă, localizare sau religie.

Eszter Salamon este autoarea solo-urilor “What A Body You Have, Honey” (2001) și “Giszelle” (2001) în colaborare cu Xavier Le Roy, “Reproduction” (2004), “Magyar Tàncok” (2005), împreună cu muzicieni și dansatori de folclor unguresc, “Nvsbl” (2006), o coregrafie pentru film apărută în urma colaborării cu Bojana Cvejic “AND THEN” (2007) împreună cu Arantxa Martinez, concertul-performace “Without You I Am Nothing” (2007) în care apar Lukas Minkus și Ramon Pozo, “Dance#1/Driftworks” (2008), în colaborare cu Christine De Smedt, “Voice Over” (2009), un spectacol comisionat și interpretat de Cristina Rizzo, “Dance for Nothing” (2010), și, împreună cu Bojana Cvejic, Cédric Dambrain și Terre Thaemlitz, “TALES OF THE BODILESS” (2011).

Spectacolele sale au fost intens prezente atât în Europa cât și în Asia. Ca dansator, a colaborat cu Sidonie Rochon, Mathilde Monnier și François Verret. Printre realizările sale se numără și colaborarea pentru “Theater der Wiederholungen” (2003) de Bernhard Lang, montată de  Xavier Le Roy la Steirischer Herbst Festival din Graz și punerea în scenă a muzicii lui Karim Haddad pentru proiectul “Seven attempted escapes from Silence” (2005) la Staatsoper Unter den Linden, Berlin. În 2008 a participat la 6Month1Location, un proiect de cercetare artistică bazat pe ideea de auto-organizare și educație autodidactă în cadrul CCN, Montpellier. În 2009, împreună cu aceeași echipă de artiști, a co-curatoriat și participat la festivalul In-Presentable09, Madrid.

În 2009, Eszter Salamon a dezvoltat “Transformers” împreună cu Christine De Smedt, un proiect de cercetare pentru o coregrafie de grup prin workshopuri, cu ajutorul artiștilor în rezidență în Bruxelles, Madrid, PAF-St. Erme, Mexico City, Viena, Tokyo și Stockholm. După “Transformers”, Salamon și De Smedt au prezentat la ImpulsTanz 2011 duetul “Dance#2”. “Melodrama” este un solo documentar care a avut premiera în iunie 2012 și a făcut parte din Berlin Documentary Forum 2 la Haus der Kulturen der Welt, Berlin.

În ianuarie 2014, Eszter Salamon este artist invitat la MOMA, New York și va avea o expoziție solo timp de trei luni, în cadrul seriei de expoziții “Satellite” la Jeu de Paume, Paris.

Taxă: 30 lei

npn

kultur

 

 

*Mulțumiri speciale Intro Design Concept
  Mobilier de la Intro Design Concept

*Donație recomandată