RAIMUND HOGHE (DE)
08.11 / 20:00 / WASP

PAS DE DEUX

Concept, coregrafie & set: Raimund Hoghe;
Dans: Raimund Hoghe, Takashi Ueno;
Colaborare artistică: Luca Giacomo Schulte;
Lumini:Raimund Hoghe, Arno Truschinski;
Sunet: Frank Strätker;
Producție: Company Raimund Hoghe (Düsseldorf – Paris);
Co-producție: Theater im Pumpenhaus (Münster), Théâtre Garonne (Toulouse), Féstival d’Automne à Paris;
Susținut de: Ministerium für Familie, Kinder, Jugend, Kultur und Sport des Landes NRW, Kulturamt der Landeshauptstadt Düsseldorf, FIAF Crossing the line (New York), The Baryshnikov Arts Centre (New York), Fondation d’entreprise Hermès, Montpellier Danse, résidence à l’Agora, Cité internationale de la danse, Institutul Goethe din Bucureşti

Un concept emblematic al dansului clasic al secolului XIX, pas de deux, un dans de cuplu, este momentul culminant al baletului clasic. Pas de Deux al lui Raimund Hoghe împreună cu Takashi Ueno este, în felul său propriu, virtuos. Mişcările mâinilor şi braţelor – trasări îndrăzneţe în sus şi în jos formând cuvinte în aer – pot fi văzute ca o antologie de dans, încapsulând o serie de gesturi ale formei artistice. Cei doi dansatori se mişcă împreună în izolare, dezvăluindu-şi subtil lumile.

Pas de Deux reprezintă un dialog între cei doi dansatori: o conversaţie despre modul în care se aseamănă și se deosebesc; o investigaţie a structurii relaţiei (dansate) dintre doi oameni. Hoghe şi Ueno se explorează şi își explorează interacţiunea. Dublare şi diferenţă, simetrie şi discordanţă, similarităţi şi unicitate: acestea sunt diferitele stadii prin care trec în drumul lor comun.

Raimund Hoghe s-a născut în Wuppertal. Şi-a început cariera ca scriitor la ziarul german Die Zeit şi a publicat câteva cărţi. Din 1980 până în 1990 a fost dramaturg pentru renumitul Tanztheater Wuppertal al Pinei Bausch. În 1990, a început să creeze propriile lucrări şi în 1992 a început o colaborare de durată cu artistul vizual Luca Giacomo Schulte, cu care continuă să lucreze îndeaproape. Opera lui Hoghe a fost prezentată în Europa, Japonia, Australia şi Statele Unite şi a fost întâmpinată cu apreciere din partea criticilor. I-a fost acordat Prix de la Critique în 2006, iar în 2008 a fost numit „Dansatorul Anului” de către revista Tanz. În prezent locuieşte în Düsseldorf.

Takashi Ueno s-a născut în 1981 în Japonia. La vârsta de 14 ani, Ueno a început dansul modern, lucrând cu Misako Nanbu. S-a mutat în Paris în 2004 cu o bursă de doi ani de la Guvernul Japonez. A studiat baletul, dansul contemporan şi dansul african. În prezent dansează pentru diverşi coregrafi: Paco Decina, Kimiho Hulbert, Saiko Kino şi Raimund Hoghe.