CRISTOPH WINKLER (DE)
06.10.2013 / 20:00 / WASP

RECHTS RADIKAL

Concept: Christoph Winkler
Producţie & Dramaturgie: ehrliche arbeit – freelance office for culture
De & cu: Mercedes Appugliese, Emma Daniel, Shirna Eliaserov, Claire Vivianne Sobottke
Costume: Lisa Kentner
Lumini & Tehnic: André Schulz
Co-produs de: Lofft- Das Theater, Leipzig.
In cooperare cu: SOPHIENSÆLE Berlin, the Heinrich-Böll-Foundation.
Finanţat de: Hauptstadtkulturfonds and the City of Leipzig
Sustinut de: Phase 7

Vezi Trailerul RechtsRadikal: http://vimeo.com/65597852

În ultimii ani, femeile au devenit din ce în ce mai active și mai prezente în diverse mișcări de dreapta. Multă vreme, ele au fost tratate ca un partener subordonat, ca niște casnice sau mame neînsemnate. Astăzi însă, din cinci neo-naziști, unul este o femeie, iar din 10 atacuri de dreapta, unul este comis de o femeie.

RechtsRadikal analizează acestă evoluție printr-o cercetare a diverselor forme de expresie fizică ce pot comunica traumele severe prin care a trecut corpul feminin radical de dreapta. Fiindcă ideologia de dreapta este cu adevărat extremă și lasă urme atât în interior, cât și la exterior.

Christoph Winkler, născut în Torgau/Germania de Est, a fost multiplu campion la ridicarea greutăților și judo din cadrul Spartakiad-ei, a studiat breakdance și arte marțiale înainte de a fi selectat ca antrenor de balet în adolescență. După căderea zidului Berlinului a dansat în videoclipuri pentru MTV, în cluburi techno underground și a studiat coregrafia la prestigioasa School for Drama Ernst Buschș totodată, a înființat casa de producție pentru muzică experimentală Klangkrieg Productions. După ce a absolvit, în 1998, a început să profeseze independent coregrafia în Berlin. Reprezentațiile sale de la începutul carierei au fost bine primite și lăudate pentru stilul auster, radical și dispersat minimalist, Christoph fiind invitat la numeroase festivaluri precum Rencontres Chorégraphiques Internationales de Seine-Saint-Denis și Impulstanz Viena. De asemenea, a fost invitat să își prezinte coregrafiile la German Dance Platform în 2002, 2004 și 2012. Din 2006 activitatea sa s-a extins în diferite direcții, incluzând colaborări cu o varietate de tineri artiști de hip-hop (Tales of the Funky – 2007, Saal A – 2008, Taste of Ra – 2009, Maldoror-Amped – 2011) și a realizat două piese pe baza conceptului de performance și a contextualității dansului (Posed – 2008, Eine Geschichte – 2009). În 2007 a fondat BERLIN GOGOS – Agenția pentru Dans  Contemporan GoGo, ca o metodă de analiză a mecanismului de exploatare a dansului contemporan. Obiectivul său cel mai important este cercetarea unor tematici artistice prin intermediul dansului, care să țină totodată cont de subiectele de actualitate din societate. În această inițiativă, el a realizat Dance! Copy! Right? în 2012, urmat apoi de Rechtsradikal, care are ca subiect grupul femeilor ce fac parte din mișcarea de dreapta, și de The True Face, despre capitalismul global și activismul artistic la nivel global (ambele în 2013). Solo-ul Baader – A Choreography of Radicalisation (a doua parte din seria Evil Bodies) a avut reprezentații în toată lumea, iar dansatorul Martin Hansen a fost desemnat de  publicația germană „Tanz” dansatorul anului 2012, pentru rolul din acest spectacol.

NPN_schwarz

Prezentarea RechtsRadikal la București este susținută de NATIONALES PERFORMANCE NETZ (NPN)  International Guest Performance Fund for Dance, finanțat de  Federal Government Commissioner for Culture and the Media pe baza deciziei Parlamentului German