Absolute Helligkeit

NAOKO TANAKA (JP/DE)
instalație / performance / 40’

3.10.2014 / 19:00 / WASP

Concept, scenografie, sunet și performance: Naoko Tanaka
Colaborare dramaturgică: Adam Czirak
Fotografie: Naoko Tanaka, Henryk Weifenbach
Producție: Naoko Tanaka, Christine Peterges
Coproducție:  SOPHIENSÆLE – cu suportul Senatskanzlei Berlin, PACT Zollverein Essen
Cu suportul: Kunststiftung NRW
Director tehnic în turneu: Milos Vujkovic
Cu mulțumiri: Walter Freitag, Jo Grys, Murata & Friends, Alise Michon
Prezentarea spectacolului “Absolute Helligkeit” în București este susținută de către NATIONALES PERFORMANCE NETZ (NPN) International Guest Performance Fund for Dance, fondat de către Comisarul Guvernului Federal pentru Cultură și Media, pe baza unei decizii a Bundestag-ului german.
NPN_schwarz_web

 

Într-o cameră lipsită de stabilitate, un singur punct de lumină devine protagonist real. Acest ochi autonom plutește ca un satelit în univers, stimulând simțurile și noi sfere ale propriilor noastre gânduri.

În astronomie, conceptul de magnitudine absolută (sau Absolute Helligkeit în germană, ce înseamnă literalmente luminozitate absolută) este o măsură care ne permite să comparăm strălucirea fiecărei stele în parte. Calculată la o distanță de 32.6 ani lumină, ea ne permite să înțelegem ceea ce ne depășește limitele propriilor noastre percepții fizice. Această instalație/performance răscolește conotațiile evocate de măsura matematică, pentru a crea o relație între subiectiv și obiectiv, între senzorial și tangibil.

Naoko Tanaka, câștigătoare a Prix Jardin d’Europe 2012,  s-a dedicat din anul 1999 creării de performance-uri și instalații în care coregrafia și vizualul se înrudesc. Dezvoltându-și un limbaj artistic specific, Naoko a pus bazele colectivului Ludica, alături de coregraful Morgan Nardi.
http://www.naokotanaka.de