Teleportal

Livia Mateiaș (RO) | instalație multimedia
(dimensiuni variabile / sfere polipropilenă, proiecție video)

Putem să ne imaginăm teleportarea?

Mister, posibilități nelimitate, spațiu fragmentat, materie cosmică necunoscută, acestea sunt subiectele instalației Teleportal. Compusă din Teletension, un fragment de spațiu care pulsează și reflectă energia cosmică, și Telematter, transfer de forță în materie reală, tangibilă și aglutinată, plasată undeva la granița dintre cunoaștere și necunoscut, instalația Teletension este asemeni unui portal deschis, care conduce spre infinit. Ocurența și evanescența acestei materii tensionate este impredictibilă, fiind transferată prin procesul ideatic al teleportării în Telematter. Astfel, Teletension rămâne un spațiu virtual imaterial, o idee și o formă dinamică pentru căutarea misterului cosmic, iar Telematter devine un spațiu real, definit de materie condensată.

Instalația Teleportal solicită imaginația privitorului și propune imersiunea într-un spațiu abstract, pe tărâmul infinității cosmice.

DSC_0166

Statement artistic:
Consider cosmosul ca fiind unul dintre cele mai mari mistere cu care se confruntă umanitatea. Creația personală se bazează pe interpretarea acestei tematici cosmice, pe imaginarea unor posibilități creative în contextul teoriilor cosmologice contemporane și pe inventarea unor forme care interrelaționează în manieră artistică cu diferite obiecte de inspirație cosmică. Căutarea infinitului, a misterului și a neconvenționalului sunt subiecte care reflectă un plus de interes și care îmi stimulează în mod creativ viziunea artistică personală.

Livia Mateiaș este unul dintre artiștii în rezidență din cadrul primei ediții Platforma X, cel mai nou program internațional de rezidențe artistice pentru cercetarea și producția de proiecte interactive, new și trans-media din București.
http://liviamateias.tumblr.com

 

*Platforma X este o co-producție 4Culture, WASP — Working Art Space And Production, Tangaj Dance și Life Long Burning, cu sprijinul programului Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene.
Proiect cultural finanțat de AFCN — Administrația Fondului Cultural Național și Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti — ARCUB, prin Programul Cultural București 555.
Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului și Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conține.