ESTE CORPO QUE ME OCUPA | João Fiadeiro (PT)

03.10.2015 | 19:30 | WASP – WORKING ART SPACE AND PRODUCTION

Durată: 50`

Cu și de : JOÃO FIADEIRO
În colaborare cu Paula Caspão
Premieră: Octombrie 2008 la Teatro Chão de Oliva, Sintra
Repunere în scenă: Noiembrie 2014 la Atelier Real, Lisabona
Performance: João Fiadeiro
Concept și texte: João Fiadeiro și Paula Caspão
Asistență dramaturgică și de repetiție: Carolina Campos
Foto: Patrícia Almeida

“Este corpo que me ocupa” este prezentat în cadrul eXplore festival, cu sprijinul Ambasadei Portugheze în România și Institutului Camões.

Dacă ar trebui să fac un rezumat al modus operandi într-un singur cuvânt, care să mă motiveze și să mă definească pe mine ca artist, aș spune că funcționez și lucrez cu „rămășițele”. „Rămășițele” sunt ceea ce rămâne în urmă, ceea ce a fost uitat (pentru că nu există crimă perfectă). „Rămășițele” sunt cele care creează „sentimentul de goliciune”. Și sunt o dovadă a absenței prezenței. Sau, mai precis, reprezintă prezența unei absențe. În ele găsim dovada care alimentează începutul pentru sarcina imposibilă de reconstrucție a lumii, din când în când. Mă atrage ideea să știu că a fost ceva înaintea mea aici și că ceea ce a rămas a rezistat timpului.

De asemenea, „rămășițe” sunt și ceea ce se află între corp și „prezența celuilalt în corp”, adică un zbor permanent către lucruri care încă nu există, care urmează să (de)vină. Asta este ceea ce mă preocupă: cum să arăt ceea ce este acolo? Cum să lucrez cu un material atât de volatil precum vidul? Cum să prezint lucrurile „dintre lucruri”? Și, chiar mai dificil, cum să le pun în scenă?

João Fiadeiro