M.E.L.T – MOTION, EMOTION, LATERAL THINKING | Valentina de Piante (RO/IT)

M.E.L.T – Motion, Emotion, Lateral Thinking” face parte din proiectul cultural “CQ Project”, finanțat în cadrul Programului cultural EȘTI BUCUREȘTI, prin ARCUB și Primăria Municipiului București.

Spectacolul creează un open space experiențial între o serie de cuvinte cheie și întregul corpul-minte gata să se asculte și să se declanșeze. M.E.L.T. vorbește despre o topire a proceselor obișnuite de gândire și o redescoperire a unei inteligențe a corpului.

“Analizând structurile corpului, observ cum construcția posturii este un proces lung de structurare a experiențelor emoționale și cognitive în pattern-uri de acțiuni reflexe. Urmăresc în același timp deconstrucția tuturor acestor structuri. Pornind de la interconexiunea dintre corp, minte și emoție, privită din perspectiva neuroștiinței și psihologiei transpersonale, folosim instrumentul observării, al direcționării atenției către corp și sistemele lui, către obiceiurile mentale recurente, către stările și emoțiile dominante. Toate aceste direcții se amestecă și se hibridizează dând naștere unor intersecții, suprapuneri și contradicții ale schemelor de gândire, de mișcare și de emoție.” (Valentina de Piante)

Data: 21.10, 20:00

Durata: 1h 30 min

Concept & Body Research: Valentina De Piante Niculae
Performeri: Vlad Benescu, Corina Tătărau, Eliza Trefaș
Suport dramaturgic: Krõõt  Juurak
Sunet: Eduard Gabia
Co-producție: 4Culture, WASP Working Art Space and Production, Life Long Burning
Cu sprijinul: UNATC “I.L. Caragiale”, Istituto Italiano  di Cultura “Vito Grasso” – București

Textele folosite în spectacol aparțin lui Benoît Lachambre și fac parte din interviuri acordate de acesta.

Valentina De Piante Niculae este asistent universitar doctor în Teatru și Artele Spectacolului, coordonator de proiecte, coregraf, cercetător și performer. Are expertiza ATM în Feldenkrais®, metodă de reorganizare a schemelor neuromotrice. Predă laboratoare de scriere coregrafică și educație somatică, fiind invitată în diverse universități și platforme de cercetare pedagogică. În 2009 a participat  la evenimentul TTT – Teaching The Teachers – București și în 2013 la TTT – Budapesta. În 2015 a ținut prelegeri teoretice îmbogățite de o practică corporală intensă împreună cu cercetătorul neurolog dr. Radu Dop și psihologul lector univ. dr. Ovidiu Brăzdau. A ghidat, în calitate de expert român, proiectul european Tandem Dance dedicat nevăzătorilor și performerilor.